Præstens klumme: Må jeg præsentere min veninde Grethe?

Præstens klumme: Må jeg præsentere min veninde Grethe?

Præstens klumme: Må jeg præsentere min veninde Grethe?

# Anne Bundgaard Hansen

Præstens klumme: Må jeg præsentere min veninde Grethe?

Jeg har fået en ny veninde.

Hun hedder Grethe.

Grethe og jeg har et særligt forhold. Vi mødes tit, når jeg går i haven for at hive mælkebøtter og senegræs op. Der kan hun så faktisk være voldsomt irriterende at have i nærheden.

Min nye veninde Grethe er vores robotplæne klipper. Eller rettere det er min kærestes robotplæneklipper, for helt gode venner med hende er jeg altså ikke. Men jeg nyder, at græsset bliver slået – næsten lydløst og uden en sky af benzin os.

Nu er der bare det ved Grethe, at på trods af, at jeg udtrykkeligt siger, at hun ikke skal gå i gang nu, og hun i hvert fald ikke skal komme kørende der, hvor jeg ligger med rumpen i vejret for at luge, ja, så kommer hun alligevel efter mig!

Det endte fornyelig i et decideret skænderi, hvor jeg trykkede på hendes STOP knap og løfter hende væk. Der blev hun så stående til kæresten kom hjem, og fik hende kørt ind i hendes garage.

Så vi er veninder på tålt ophold …

Nu er det faktisk kommet lidt bagpå mig, at jeg går og snakker med hende i haven, og hvor let jeg indgår i en form for relation med en robotplæneklipper.

AI – artificial intelligiens – kunstig intelligens sniger sig på os fra alle sider.

Den stiller os overfor både muligheder og dilemmaer. AI byder ind på at løse alt fra at få slået græsset til at kunne skrive min søndags prædiken. Idéen med kunstig intelligens er som udgangspunkt at udvikle software, der kan løse opgaver på en måde, der imiterer menneskelig intelligens.

Man kan så spørge, hvor menneskeligt det bliver.

Vi har brug for menneskelighed, og vi har brug for relationer. Det er grundstenen i kristendommen, at vi har brug for hinanden, og vi er sat i relation til hinanden. Menneskelige relationer er udfordrende og berigende – og uforudsigelige.

Og selvom jeg kan synes Grethes bevægelser på græsplænen er uforudsigelige, så er det en maskinel nøje planlagt løsning på at få slået græsset. Og vi får aldrig løst konflikten med, at hun ofte kører over mine haveredskaber og spiser min knæpude. Plæneklipperrobotten er ikke i stand til at korrigere sin adfærd, når der opstår en konflikt.

Den mulighed har vi mennesker. At vi finder veje, hvor kærligheden, livet og glæden kan vokse. Når konflikter opstår, er opgaven at finde vejen sammen og løse de uoverensstemmelser, der udspringer af vores misforståelser og fejlfortolkninger af hinandens adfærd.

I kristendommen kalder vi det ”Elske din næste som dig selv”.

Og uanset hvor fascineret vi kan blive af AI og chat-GPT, så er næstekærlighedsbudskabet det, som vi skal og må levet livet ud fra. Ellers forsvinder menneskeligheden. Menneskeligheden er det, som gør os til mennesker – det som adskiller os fra maskiner og robotter.

Vi er sat til at arbejde med på Guds gode skabelse. Det er opgaven. Og der kan både Grethe og andre smarte maskiner hjælpe os til at gøre livet både lettere og give os tid til det væsentlige – at indgå i gode relationer med Gud og alt levende liv.

Afslutningsvis vil jeg bemærke, at min kæreste HAR sørget for, at jeg nu har en app på min telefon, så jeg venligt, men bestemt, kan sende Grethe i garagen, når jeg vil i haven. Således undgår vi alvorlige konflikter…

God sommer – med både de hånd- benzin- og robotdrevne græsslåmaskiner.

Anne Bundgaard Hansen

 

 

 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed